Program


A vágy villamosa

A vágy villamosa

„Vágy” – így hívják a villamost, amivel Blanche, a vidéki tanárnő húgához, Stellához érkezik, hogy ott a vágyak, az álmok, az emlékek labirintusából kiszabaduljon. De találkozik két férfival, Stanley-vel és Mitch-csel…


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. január 18. csütörtök, 19:00

A SZERZŐ

Semmi olyasmiről nem tudok írni, ami ne rám vonatkozna, amiben ne volnék érzelmileg érintve. Arra a fajta anyagra szorítkozom, amely személyes.

(Tennessee Williams)

Tennessee Williams (keresztségben kapott eredeti nevén: Thomas Lanier Williams) a Mississippi államban lévő Columbus városkában született; boldogtalan gyermekéveit itt és még két másik déli államban töltötte. Az agresszív személyiségű kereskedő-utazóügynök édesapa a túlontúl oltalmazó édesanyához húzó beteges-nyápic kisfiút Miss Nancynak hívta. 1919-ben a család St. Louisban telepedett le – vissza­emlé­kezéseiben Williams ezt „tragikus költözés”-nek nevezte – ahol a kisfiút többek között délies akcentusa miatt iskolatársai állandóan csúfolták. Az érzékeny, magányos, befelé forduló fiatalember korán az írásba menekült, mely feltehetően életpótlék lett számára. Két St. Louis-i egyetemen is tanult, meglehetősen rendszertelenül; 1938-ban szerzett diplomát az Iowai Egyetemen. Élete folyamán többször kapott idegösszeomlást; depressziói, hipochondriája és alkoholizmusa leküzdésére gyakran remélt segítséget pszichoanalitikus terápiáktól. Egy New York-i szállodai szobában halt meg bizarr körülmények között: véletlenül lenyelte egy orvosságosüveg kupakját…

A DRÁMA

A New Orleans francia negyedében játszódó színdarab, A vágy villamosa ábrándképekről és illúziókról szól. És azok brutális elutasításáról. Blanche és Stella DuBois, az egykori ültetvényes arisztokráciához tartozó család két túlélője eltérő módon reagál a hajdani elegáns életvitel és jóléti egzisztencia elmúlására. Stella nem tekint vissza, alkalmazkodik az új viszonyokhoz, megelégszik az ütött-kopott otthonnal, a testi szerelemmel, melyet a kifinomult pallérozottságtól igencsak messze álló érzéki, közönséges és műveletlen Stanley Kowalski biztosít számára. Blanche viszont nem tud szembenézni a kegyetlen világ realitásaival; egyszerre vágyódik egy tisztább, szebb és igazabb élet után és folyamodik önigazoló stratégiák egész sorához, amikor ráérez helyzetének reménytelen voltára. A csapdába került Blanche próbálja elviselhetővé álcázni saját életét. Színházat kreál, melyben a színlelés és az illúziókeltés bámulatos képességével játssza el kitalált személyisége összes variációját; gyors egymásutánban képes felölteni az aggódó testvér, a kokettáló ragadozó, a sebzett tiszta szűz, a flörtölő özvegyasszony, az üzletasszony, a gyámolításra szoruló naiva, a nem alkoholizáló alkoholista vagy a fölényes intellektüel maszkjait.
 Eközben mindvégig tudatában van, hogy zsákutcába került, és hogy a homokórában peregnek a szemek. Ráadásul Stanley-ben emberére talált, akin nem fog a porhintés: megtalálja Blanche színházának gyenge pontjait, felfedi rejtett titkait; és brutális egyszerűséggel zúzza szét Blanche illúzióinak világát.

 

Fordította:                 Hamvai Kornél  


Blanche                  Mészáros Sára                            
Stella                      Szvetnyik Kata                            
Stanley               Molnár Gusztáv m.v.                            
Mitch                    Benedek Dániel e.h.                            
Eunice                      Német Mónika              
Steve, a férje              Kalmár Tamás                            
Pablo                         Szvath Tamás                            
Fiatalember          Törő Gergely Zsolt e.h.                            
Orvos                           Serf Egyed                            
Nővér                    Tóth Molnár Ildikó                            
Zenész                   Vidákovich Izsák                            

 

Díszlettervező: Hatvani Mónika, Szalai József
Dramaturg: Kiss Mónika
Szcenikai vezető: Szalai József
Ügyelő: Kopácsi Adrián

Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Világítástervező: Memlaur Imre
Súgó: Kirsch Vera
Segédrendező: Hatvani Mónika 

 

RENDEZŐ: BÉRCZES LÁSZLÓ

 

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Ajánló


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!